Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Moord Kleerroos : Stefan Roelants tot levenslang veroordeeld voor moord op vriendin Cindy

De Antwerpse assisenjury heeft Stefan Roelants (38) uit Herentals veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de moord op zijn vriendin Cindy Volders (37).

Hij had haar op 8 mei 2011 met 25 messteken om het leven gebracht in haar woning aan de Kleerroos in Herentals. Het toen 6-jarige dochtertje van het slachtoffer was in de woning aanwezig en had hem als dader aangewezen.

Roelants had het slachtoffer gedood, omdat zij hun relatie beëindigd had. Er gaan elke dag mensen uit elkaar, maar dat is geen reden voor geweld en zeker geen reden om te doden, stelde de advocaat-generaal. Hij begreep wel dat Cindy hem aan de deur had gezet: de beschuldigde werkte niet, bedreigde haar zoon, vermeed contact met haar familie en gebruikte geweld tegen haar. Cindy had schrik voor hem en met reden, zo blijkt.

Roelants had weliswaar geen makkelijke jeugd gehad. ‘Maar dat is geen blanco cheque die je mag aanspreken telkens je voor de rechtbank komt. Hij is verantwoordelijk voor elke steek, voor elke nachtmerrie van de kinderen en voor elk trauma dat hij hen bezorgde, niet zijn jeugd of omgeving’, sprak Guido Vermeiren.

De jury en het hof vonden de feiten bijzonder zwaarwichtig en spraken zelfs over een echte 'afslachting'. Roelants had vanuit een absolute vernietigingsdrang gehandeld, zonder enig mededogen te tonen met het slachtoffer.

Assisenvoorzitter Michel Jordens gaf de beschuldigde de raad om de uitspraak te laten bezinken en om aan zichzelf te werken. Hij drukte ook zijn bewondering uit voor de ouders van het slachtoffer, die nu instaan voor de opvoeding van haar twee kinderen

Gevaar
Hij wees de jury tot slot op de sociale gevaarlijkheid van de beklaagde. Volgens de gerechtsdeskundigen lijdt hij aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis met paranoïde kenmerken, een stoornis die niet behandelbaar is. ‘Het gevaar dat in bepaalde omstandigheden van hem uitgaat, blijft hetzelfde en daar knelt het schoentje. Dat gevaar doet elke verzachtende omstandigheid teniet.’

‘Ze moesten alcohol verbieden’
Stefan Roelants heeft in zijn laatste woord aan de Antwerpse assisenjury gezegd dat hij best zou begrijpen als ze hem levenslang zouden geven. ‘Ik verdien dat misschien wel, want wat ik heb gedaan, daar zijn nuchter bekeken geen woorden voor.’

Hij vertelde voorts dat alcohol verboden moest worden. ‘Maar dat gaat niet en ik moet er dan ook de gevolgen van dragen’, besloot hij.

Zijn advocaat had enkele minuten daarvoor nog gepleit dat Roelants zijn verantwoordelijkheid had opgenomen door tijdens het proces dan toch in extremis de waarheid te vertellen. ‘Hij heeft elke verantwoordelijkheid in zijn leven altijd ontvlucht. Dat is een primitief verdedigingsmechanisme dat voortspruit uit zijn gebrekkige opvoeding. Toch deed hij uiteindelijk afstand van dat oerinstinct en heeft hij de verantwoordelijkheid voor zijn daden opgenomen. Ik hoop dat de jury die nieuwe verklaring naar waarde schat’, stelde advocaat Freddy Mols.

Naast de slechte opvoeding en zijn bekentenis haalde hij ook het alcoholmisbruik van Roelants aan. Dat had in combinatie met het beëindigen van de relatie door het slachtoffer en zijn gevoel van in de steek gelaten te zijn tot een gevaarlijke situatie geleid.

Schuldig aan moord
Eerder vrijdag had de jury Stefaan Roelants schuldig bevonden aan moord op zijn vriendin.  De jury vond de intentie tot doden bewezen gelet op het gebruikte wapen - een mes met een lemmet van 11,5 centimeter - en de plaats waar hij de steken had toegebracht. Hij had vitale organen zoals het hart en de longen doorboord en had haar de keel doorgesneden om er zeker van te zijn dat ze dood was.

De voorbedachtheid bleek volgens de jury uit het briefje dat hij schreef nog voor hij de feiten gepleegd had en waarin hij zijn verdediging al uiteen zette. Hij had van thuis ook een mes meegenomen en had zich al voorgenomen om haar te doden als ze zou bevestigen dat de relatie gedaan was. Hij had ook geweigerd om de hulpdiensten te bellen toen ze daarom vroeg.

De beschuldigde had de feiten niet betwist.

(belga)

Deel dit artikel